Het pronokal dieet is enorm populair. Vijftien kilo vermageren in amper één maand tijd is lang niet uitzonderlijk. Doeltreffend is dit dieet zéker maar is het ook gezond, zoveel vermageren in zo’n korte tijd?
Wat je alle andere diëten niet lukt, kan met pronokal. Er zijn zelfs zwaargewichten die in vier maanden tijd 45 kilo kwijt speelden. Pronokal is een proteïnedieet, waarbij je echter nooit aan je lot wordt overgelaten. Je wordt constant bijgestaan door diëtisten, dokters, bewegingsspecialisten en psychologen.
Leeftijd en gezondheid
Niet iedereen wordt tot het pronokal dieet toegelaten. Jongeren onder de zestien en ouderen boven de zestig kunnen het vergeten. Je lever en nieren worden grondig gescreend. Als gevolg van het pronokal dieet worden ketoselichamen aangemaakt, cruciaal voor je vetafbraak, en daarbij spelen nieren en lever een hoofdrol.
Geslacht
Daarna bepaald men je streefgewicht. Niet met de klassieke Body Mass Index (BMI) maar met de methode die de Spaanse professor Molins, geestelijke vader van het pronokal dieet, ontwikkelde. Leeftijd én je geslacht zijn bepalend.
Mannen berekenen hun gewicht door hun lichaamslengte in centimeter te verminderen met honderd en dit te vermeerderen met één kilo per tien jaar leeftijd dat ze ouder zijn dan twintig jaar. Vrouwen mogen extra tien procent aftrekken. Een speciaal opgeleide arts volgt je een veertiental dagen.
Surrogaat proteïnes
Tijdens de eerste drie maanden, gebruik je uitsluitend zakjesvoeding met surrogaat proteïnes. Je verliest dan zo’n tachtig procent aan overgewicht. Je hongergevoel verdwijnt, en de ketonenmoleculen spelen in op je hersenen. Dat zorgt voor extra energie en motivatie.
Gezond eet- en levenspatroon
Omdat je steeds voldoende proteïnes naar binnen krijgt, blijft je spiermassa intact. Na deze eerste fase, worden de surrogaat proteïnes langzaam afgebouwd en vervangen door groenten en fruit, brood, pasta en aardappelen, gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging, alles op jouw ritme. Het klassieke jojo- effect blijft achterwege. Je wordt gedurende twee jaar op de voet gevolgd door een diëtiste. Aandoeningen als gevolg van obesitas zoals hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en diabetes verdwijnen spontaan.
Conclusie: omdat je spiermassaa intact blijft en artsen je begeleiden, betreft het volgens diëtisten een gezond dieet. Het pronokal dieet is niet gratis. De eerste fase kost gemiddeld zo’n 10 euro per dag.