Zonsopkomst en zonsondergang fotograferen

Als je foto’s wilt maken dan vraag je je misschien af waar je vandaag de dag weer een foto van moet gaan maken. Eigenlijk is het heel eenvoudig, want om je heen zijn genoeg mooie dingen waar je foto’s van kunt maken, denk eens aan de zonsondergang. In de lente en in de zomer kun je prachtige foto’s maken van de zon, ga eens naar het strand en maak daar eens mooie foto’s van de zonsopkomst en de zonsondergang. Ook bij natuurgebieden en bij meertjes kun je hier prachtige plaatjes schieten. Maar hoe pak je dit aan?

De zonsopkomst en de zonsondergang vastleggen is in het begin ingewikkeld, je moet namelijk weten wanneer de zon precies ondergaat en wanneer hij weer opkomt. Let daarom goed op de beweging van de zon zodat je kunt voorspellen wanneer je een prachtig beeld vast kunt leggen. Als je dit eenmaal weet dan kun je gaan oefenen met de weerspiegeling van de lucht en de wolken in het water. Het ligt namelijk aan de wolken of dat jij de zon goed vast kunt leggen of niet, maar oefening baart kunst.

In het begin is het een kwestie van ruim de tijd nemen en oefenen. Je kunt maar beter twintig foto’s maken dan twee, hoe meer foto’s je maakt, hoe meer je kunt oefenen en de afbeeldingen kunt bekijken om te zien waar je nog aan moet werken. Een tip:

  • Zorg dat de witbalans instelling van de camera goed is ingesteld, deze moet namelijk op zon ingesteld staan. Je zou ook gebruik kunnen maken van de flash instelling als de digitale camera deze optie heeft.