Een onderwerp kiezen om te fotograferen

Als je gaat fotograferen is het belangrijk dat je het onderwerp gaat bepalen. Voordat je de foto daadwerkelijk gaat maken is het de bedoeling dat je weet wat je gaat fotograferen. Je gaat een foto maken van bijvoorbeeld een boom of een plant, maar wil je dan de boom in het midden hebben met veel achtergrond, of wil je juist dat de boom er uitspringt  en richt jij je op het fotograferen van de boom en niet op de omgeving?

Bij het maken van een foto is het belangrijk dat je niet teveel onderwerpen in een foto wilt stoppen. Veel mensen gaan op vakantie en willen dan een persoon er op zetten met een mooi gebouw, dat is vaak lastig, maar wat nu als je niet kunt kiezen? Dan kun je een serie foto’s gaan maken van elk onderwerp dat jij mooi vindt. De manier die je dan kunt gaan gebruiken wordt aan je uitgelegd.

Je gaat je ogen nu  goed leren gebruiken, je gaat namelijk goed kijken. Je kunt een beetje naar links bewegen of soms een stapje naar rechts zetten en dit kan net het verschil maken als je de foto gaat maken. Details moet je elimineren en storende elementen moet je vergeten, probeer deze zoveel mogelijk uit je beeld te krijgen. Een goede foto maken kost namelijk tijd.

Een paar tips om een onderwerp te kiezen:

  • Vraag jezelf af wat je nu echt mooi vindt om op de foto te zetten, kun je niet kiezen? Maak dan een aantal foto’s.
  • Kijk eens door de lens van de camera als je een stapje naar links zet en een stapje naar rechts, wat maakt het verschil? Wat is mooier?
  • Is het beeld te groot om op een foto te zetten? Maak dan twee foto’s en bewerk ze thuis aan elkaar zodat je toch het onderwerp op een foto kunt zetten.