‘Apple voorkwam snelle opening Spotify’

Het wordt onder jongeren een steeds bekender en veel gebruikt programma, dat de nummers die je luistert automatisch post op Facebook en een duidelijk overzicht geeft van het aantal keer dat je naar een nummer of artiest luistert; we hebben het natuurlijk over Spotify. Apple was minder enthousiast over de nieuwe dienst en zag het, volgens kenners, als grote vijand voor hun eigen software; iTunes.

Een paar maand na lancering van de online dienst komt er echter opvallend nieuws naar buiten. Investeerder Sean Parker stelt dat hij berichten gehoord heeft over het feit dat Spotify tijden door Apple werd verboden in de Verenigde Staten. Dat bleek tijdens een interview met Parker op de conferentie van website All Things Digital.

Spotify is al sinds 2010 beschikbaar in Nederland en diverse andere Europese landen om ons heen. De VS moest volgens bronnen, echter wachten tot medio 2011. Tijden werd aangenomen dat met name het regelen van de auteursrechten op muziek het grote probleem zou worden.

Volgens Spotify-investeerder Sean Parker hebben niet alleen de rechten op de muziek, maar ook de eigenaren van Apple voor een hoop vertraging gezorgd. “Er zijn indicaties dat Apple Spotify wilde tegenhouden. Je hoort wel eens dingen, mensen sturen je e-mails”, zegt Parker daarover in zijn interview.

“Tot een bepaald niveau was Apple bedreigd door wat wij deden.” De investeerder erkent overigens dat de iPhonemaker grotere dreigingen heeft dan de streaming muziekdienst. “Muziek is slechts een klein deel van de totale activiteiten van Apple.”

Daniel Ek, CEO van Spotify, wilde niet op de uitspraken van de investeerder ingaan. Ook Apple heeft nog niet gereageerd op het nieuws, de kans is groot dat het bedrijf ontkent expres het succes van Spotify te hebben vertraagd. Op welke gronden Apple bezwaar gehad zou hebben tegen Spotify en op welke manier het bedrijf voor vertraging gezorgd heeft, heeft Parker niet gezegd.